Biete ir viens no Latvijas virtuves stūrakmeņiem. Grūti iedomāties mūsu galdus bez tradicionālajiem vīnegrētiem, siļķes kažokā vai leģendārās aukstās zupas, kas vasarā ir teju katrā mājā.
Latvieši bietes iecienījuši ne tikai to pieejamības un košās krāsas dēļ, bet arī tāpēc, ka šis dārzenis ir īsta “vitamīnu bumba” ziemas mēnešos, palīdzot uzturēt enerģiju un labsajūtu.
Tomēr daudzus no biešu vārīšanas attur divas lietas: ilgais gatavošanas laiks un specifiskais aromāts, kas ātri piepilda visu virtuvi. Patiesībā, zinot dažus vienkāršus knifus, procesu var ievērojami paātrināt, saglabājot gan piesātinātu krāsu, gan izcilu garšu.
Pareiza sagatavošana – puse no uzvaras
Pirms vārīšanas sakņaugus rūpīgi nomazgājiet ar birstīti, taču “astīti” jeb saknes galu nenogrieziet. Tieši neskarta miza palīdz noturēt sulu dārzeņa iekšpusē. Ja bietes ir dažāda izmēra, labāk lielākās un mazākās vārīt atsevišķi, lai tās būtu gatavas vienlaicīgi.
Kā saīsināt vārīšanas laiku?
Bietes nevajadzētu likt aukstā, bet gan jau verdošā ūdenī – tādējādi gatavošanas laiks samazinās gandrīz uz pusi. Vidēji vārīšana aizņem no 40 līdz 60 minūtēm, atkarībā no dārzeņa lieluma.
Viltība laika taupīšanai: Pēc 30 minūšu vārīšanās nolejiet karsto ūdeni un aplejiet bietes ar ledaini aukstu ūdeni uz 10–15 minūtēm. Pateicoties krasajai temperatūras maiņai, dārzenis “aizies” līdz gatavībai pats, bez papildu vārīšanas.
Kā saglabāt koši sarkano krāsu?
Lai bietes nezaudētu savu rubīnsarkano toni, ūdenim var pievienot pusi ēdamkarotes etiķa, tējkaroti cukura vai nedaudz citrona sulas. Savukārt sāli labāk pievienot jau pēc vārīšanas – tā mīkstums saglabāsies sulīgs un maigs.
Kā atbrīvoties no specifiskās smaržas?
Šis ir triks, ko bieži izmanto pieredzējušas saimnieces: ielieciet katliņā sausu rupjmaizes garoziņu vai lauru lapu. Šīs vienkāršās piedevas lieliski absorbē biešu aromātu un padara vārīšanas procesu daudz patīkamāku.
Dzesēšana un viegla mizošana
Gatavās bietes uzreiz pārlieciet aukstā ūdenī uz dažām minūtēm. Pēc tam miza nolobīsies burtiski pati – pat bez naža palīdzības. Svarīgi – neturiet dārzeņus ūdenī pārāk ilgi, lai tie nekļūtu ūdeņaini.
Ar šiem vienkāršajiem paņēmieniem bietes būs gatavas ātrāk, izskatīsies apetītlīgi un lieliski papildinās gan boršču, gan jūsu iecienītos salātus.
Gatavojiet ar prieku un bez liekām klapatām!
Vai jums ir sava īpašā biešu salātu recepte? Dalieties komentāros ar saviem virtuves noslēpumiem!












